subota, 12. kolovoza 2017.

Porsche Spyder

Jedan od najpoznatijih i definitivno kultnih glumaca, "Buntovnik bez razloga", James Dean bio je najistaknutiji subjekt prokletstva koje je možda i najviše medijski eksponirano u skorijoj povijesti. Porsche Spyder (poznat i kao "Malo kopile"), kojeg je nabavio 1955., bio je vrlo nezgodna akvizicija u njegovom (nakon kupnje vrlo kratkom, op.a.) životu. Nakon samo petnaestak dana umire u frontalnom sudaru, a nije ni slutio da je auto vec i prije dolaska na sajam na kojem ga je kupio bio "proklet". Nekoliko mehanicara se bilo ozlijedilo na autu prilikom sastavljanja, a doticni događaji su se smatrali nesrecama.

Nakon fatalnog sudara karambolirani auto kupuje George Barris, koji je i prije imao iskustva s istim, pa je odlucio otkriti da li je u pitanju prokletstvo. Poslije preuređenja, auto prodaje dr. Williamu F. Eschrichu (iako mi osobno i nije jasno zašto mu je prodaja pala na pamet ako je vec sumnjao da je auto proklet, op.a.). Prijenosnu osovinu auta otkupljuje dr. Carl McHenry, Estrichov prijatelj. Pri prvoj test vožnji oba doktora doživljavaju nesrecu. Estrich prilikom prevrtanja auta ostaje paraliziran, McHenry pogiba zabivši se u drvo. Novi kupac kupuje gume, gume pucaju, a "sretnik" ipak preživljava. Barris nakon svega ipak odlucuje prekinuti nesrece i auto prodaje državi Kaliforniji u svrhu promocije sigurnosti na cestama. Ono što on nije znao je da je auto sam po sebi nesreca. Prilikom držanja u skladištu izbija
misteriozni požar u kojem gori vecina automobila, i pogađate, Porsche ostaje neoštecen. Nakon toga, automobil transportiraju na jedan sajam. Vozac kamiona transportera, George Barhuis, izlijece sa ceste, ispada iz kabine, preživljava, no, auto ipak ispada iz kamiona i ubija ga. Ni ova nesreca nije bila dovoljna. Na jednoj izložbi konstrukcija zajedno s automobilom pada na djecaka u publici i, naravno, ubija ga. Sljedeca nesreca se dogodila nakon ispadanja iz kamiona prilikom još jednog transporta kada je auto teže ozlijedio par
ljudi na ulici. Na srecu, auto se raspao na jednoj izložbi i to mu je bio kraj. Bilo je pokušaja ponovnog sastavljanja, no, Barris to nije dopustio te je dovezao auto do svoje garaže.
Otvorivši kamion, bio je zaprepašten i zacuđen jer auta više nije bilo. Gdje je auto danas i tko ga je uzeo nikad nije rasvijetljeno, ali i dalje stoji da je ovo možda i najsretniji epilog ako ga netko ipak nije ukrao.


Moje razmišljanje o ovom nizu nesretnih događaja je da cak i neke astronomske mogucnostikonstantnog ponavljanja nesrece imaju svoje granice, no, moram priznati da definitivno stoji i to da su neke nesrece možda i pridodane ili preuvelicane. Bilo kako bilo, znanstveno objašnjenje za ovaj slucaj jednostavno ne postoji.





Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts