subota, 12. kolovoza 2017.

Čovjekolika bića jeti

Prve ekspedicije vezane uz njegovu lokaciju bilježimo još iz 1887. godine što samo po sebi govori o dugoročnosti želje za kroćenjem Jetija. Jeti je po definiciji čovjekoliko biće s Himalaje (Nepal i Tibet), a kroničari njegove povijesti su najčešće Šerpe, žitelji tih slikovitih krajeva.    Darwin ovakvo biće smatra izgubljenom evolucijskom karikom između majmuna i čovjeka, što, po novim otkrićima u kojima otkrivamo "nemoguće" vrste životinja, i nije baš tako nevjerojatno, odnosno, vrlo je vjerojatno ukoliko takva karika uistinu i postoji (sporan je nedostatak ijednog kostura u prirodi, a trebali bi postojati deseci tisuća, op.a.). 

 

Povijest bilježi brojne ekspedicije na Himalaju isključivo zbog Jetija. Sada ću nabrojati neke najpoznatije kronološkim redom : 

- 1832. god. B. H. Hodgson svjedoči da su njegovi vodiči uočili visoko i dlakavo biće, a on ga tumači kao orangutana - 1925. god. N. A. Tombazi, član RGS-a (Kraljevsko geografsko društvo, op.a), piše da je sa udaljenosti od oko 200-tinjak metara promatrao golo i dlakavo čovjekoliko biće - 1960. god. WBE je provelo najambiciozniju potragu za Jetijem i ustvrdilo da nema dokaza da to biće zapravo postoji  - 1972. god. McNeely i Cronin prave gipsane uzorke otisaka pronađenih u snijegu. Stope su 35.5 cm duge i 17.7 cm široke, a skeptici tvrde da svi ovi tragovi dolaze od tibetskog medvjeda i da su iskrivljeni djelovanjem vjetra, snijega i sunca - 1975. god. Poljak Janusz Tomaszczuk je izjavio da je imao susret sa bićem višim od 180 cm i s rukama do koljena, te da ga je otjerao vriskom - 1984. god. planinar David P. Sheppard smatra da ga je slijedilo veliko dlakavo biće, dok šerpe pak tvrde da to nije bio slučaj - 2008. god. skupina od sedmero japanskih turista fotografira otiske stopala za koje su uvjereni da pripadaju Jetiju 

Slika 1 – Ledenjak Menlung Basin, Nepal – Autor: Eric Shipton, 1951. 

Šerpe u svojoj predaji poznaju sljedeće vrste Jetija :      - Ju teh - krupan, dlakav, napada stoku (po Desmondu Doigu medvjed)     - Thelma - trči, kriči i prikuplja granje (po Doigu gibon)     - Meh teh - divlji, majmunolik, ljudožder (naš Jeti)     - Migoi - divljak (vjerojatno također Jeti) 

- Mirka - drugo ime za divljaka, po predaji svatko tko ga vidi umre 

- Kang Admi  - snježni čovjek 

Vjerojatno jedini pravi dokaz o postojanju Jetija pronašli su već navedeni Desmond Doig i Sir Edmund Hillary kada su od Šerpi posudili Jetijev skalp i nosili ga po svojim svjetskim turnejama. Kasnije je za taj skalp navodno utvrđeno da je krzno tibetanskog medvjeda iako su pojedinci poput antropologinje Myre Shackley (danas profesorica u Nottinghamu) i dalje tvrdili da je skalp "majmunskog" podrijetla. 

 Sve u svemu, Nepal je postao zemlja koja zbilja profitira na Jetijima jer je dosad nepoznata kraljevina postala vrlo moderna točka na turističkoj karti svijeta. Tako se i u jednom od novijih holivudskih blockbustera, Mumiji 3, pojavljuje Jeti što je još samo dodatna reklama. Tu su i brojne video igre (Tomb Raider, Zelda, Final Fantasy, Pokémon), televizijske serije (Doctor Who), knjige i romani (Tintin, Marvel, DC) koji spominju naše najomiljenije čovjekoliko biće.  Znanstvena objašnjenja govore da je ovo biće pogreškom zamijenjeno sa već spomenutim tibetanskim medom ili nekim drugim vrstama medvjeda. Objašnjenje za to nam je dao i Japanac Makoto Nebuka koji tvrdi da je riječ "Yeti" pogrešno izgovarana riječ "Meti" koja na lokalnom dijalektu znači medvjed. Tu je i malo liberalnija struja koja daje prostora za pojedine preživjele gigantopiteke. Na putu za Katmandu nitko ne može sa sigurnošću posjetiti stanište Jetija i to zbog razrađene mreže fantazija, religije, legendi, spletki i komercijalizma, te će biti barem deset puta upitan želi li kupiti Jetijevo krzno, amajliju koja štiti od njegovog divljanja itd. Ja osobno vjerujem da takvo biće može postojati i nažalost, ovakva komercijalizacija po uzoru na zapad samo narušava moje, kao i vjerovanje ostalih ljudi u Jetijevo postojanje. 
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts