subota, 12. kolovoza 2017.

Misteriozne Bolesti

Ovdje ću opisati neke od bolesti koje još nisu u potpunosti objašnjene i to većinom zbog nepoznatog podrijetla. Također ću navesti i jednu od novo otkrivenih prijetnji čovječanstvu nakon virusa i bakterija, prione. Ovo možda i je prilično negativno i depresivno štivo, no bolje je znati neke stvari nego ne znati, barem ja tako mislim. 

Prioni su dakle infekcijski agens koji se sastoji gotovo u potpunosti od proteina. Ime je dobio od složenice proteinski+infektivni+on (poput viriona). Najpoznatija bolest koju uzrokuje je kontroverzno kravlje ludilo gdje napada mozak i trenutno se ne može liječiti što u prijevodu znači neminovnu smrt. Prion je i danas samo oznaka za nekakvu teoretsku jedinicu infekcije i to nam govori kako je još gotovo u potpunosti nepoznat. On po teoriji zapravo mijenja normalne proteine u abnormalne koji su iznimno otporni na sve reagense. Hipotezu o prionima su tijekom šezdedesetih godina prošlog stoljeća osmislili radio-biolog Tikvah Alper i matematičar John Stanley Griffith, a Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu 1997. dobio je Stanley B. Prusiner koji je uspio izolirati takav prionom promijenjeni protein. Grčevi, mahnitost, problemi sa balansom i koordinacijom i promjene u osobnosti su samo neki od simptoma bolesti uzrokovane prionima. Kod ljudi su poznate bolesti poput kravljeg ludila, fatalne obiteljske nesanice i kurua. Sama zaraza je u potpunosti nepoznata. Najveći je problem što se još ne zna da li su prioni agens zaraze ili simptom nekog nepoznatog agensa. Moguće hipoteze o tome su mutacija PRNP gena, trovanje teškim metalima, napad nepoznatog "sporog" virusa, te replikacija proteina bez upotrebe nukleinske kiseline. Bilo kako bilo, ovo je jedna od najtajanstvenijih bolesti današnjice i vjerujem da ćemo ubrzo otkriti pravi uzrok svega. 

Sljedeća je porfirija. Ova bolest je uzrokovana naslijeđenim ili dobivenim poremećajem određenih enzima u porfirijskom prijelazu što uzrokuje preveliku proizvodnju i akumulaciju porfirina. Prate je neurološke komplikacije i kožna bolest. Razni simptomi obilježavaju akutnu porfiriju, od bolova do mentalnih problema, dok eritropojetičnu porfiriju obilježava bolest kože zbog koje čovjek zna u potpunosti mijenjati boju prilikom izlaganja suncu, te koža postaje crvenkasta ili smeđa, uz pojavu ljubičastog ili crvenog urina. Sam uzročnik poremećaja enzima je u potpunosti nepoznat, a porfirija je po nekim znanstvenicima uzrok za "pretvaranje" u vampire i vukodlake u folklornim pričama i legendama. Da li je to zaista tako nikada nije utvrđeno. Nama je također zanimljiva i velika učestalost ove bolesti unutar kraljevskih loza. Navodno prvi nositelj ove bolesti je bio babilonski kralj Nabukodonozor, a noviji kraljevski nosioci su James V, Mary Stuart, George III, Vlad III nabijač i još brojni vladari što razni autori tumače njihovom krvnom povezanošću ako je uopće porfirija nasljedna bolest. Velika misterija u vezi ove bolesti je prilično dobar razlog da se pronađe kao dio ove knjige.   Lupus je uz već spomenutu porfiriju bolest koja se očituje gadnim vanjskim kožnim pokazateljima. To je kronična upalna bolest pri kojoj imunosni sustav napada vlastite organe i tkivo a uzrok iz kojeg to radi je nepoznat. Postoje četiri tipa lupusa i uz lijekove je moguć normalan život. No, po nekima su baš lijekovi, razni agensi i kemijske supstance u prehrani glavni uzročnik bolesti što nije poduprto dokazima. Michael Jackson je tako tvrdio da boluje od lupusa iako su stručnjaci njegove simptome povezivali sa navodnim izbjeljivanjem kože i brojnim plastičnim operacijama. Lupus je samo još jedna u nizu bolesti koje nisu istražene ili je uzročnik krajnje nedokučiv. 

Teorija o farmaceutskoj neprofitabilnosti ove bolesti i takvom razlogu zbog kojeg nije istražena je možda pomalo i paranoična mogućnost, no poznavajući današnji sustav vrijednosti temeljen isključivo na novcu to i nije nemoguće. 

Superkontroverzan je i SARS korona-virus. Kao što i naziv kaže, on uzrokuje snažni akutni respiratorni sindrom. Početak ubrzanog "divljanja" ovog virusa je zabilježen početkom 2003. kada ga identificira i priznaje WHO. Kontroverza je započela tvrdnjama više znanstvenika koji vjeruju da je ovaj virus proizveden u laboratoriju. Bolest sama po sebi i nije misteriozna da nema upravo takvih tvrdnji. Prava istina naravno nikada neće izaći na vidjelo. 

Uz ostale bolesti koje su nepoznatog uzroka dolazi i Rosai-Dorfman bolest. Vrlo je rijetka i nepoznatog podrijetla, te je očituje prevelika proizvodnja histiocita i njihovo nakupljanje u limfnim čvorovima. Takve nakupine su vidljive najčešće na vratu, a moguće su i po drugim dijelovima tijela kao što je koža ili kosti. 

Zatim je tu Sarcoidosis. Tu bolest očituje pojava granuloma u plućima ili limfnim čvorovima. Rijetka je i događa se u manje od pedeset slučaja na sto tisuća ljudi. Ne trebam niti napominjati da je pravi uzrok bolesti nepoznat. Simptomi su nejasni i variraju od umora i nedostatka daha do pojave gadnih ožiljaka nalik lupusu. Među raznim teorijama o pravom razlogu svega ovoga mogu izdvojiti genetske probleme, nekakve agense, nepravilan rad imunosnog sustava, probleme s regulacijom opskrbe vitaminom D, udisaje prašine itd.  



Uz moderne bolesti moram navesti i jednu nešto stariju zarazu čiji uzročnik nikada nije otkriven. Poznata je pod nazivom "English sweate" i pojavila se 1485. godine, a zadnji slučaj je zabilježen 1578. Neki izvori smatraju da je u Englesku došla iz Francuske unajmljivanjem tamošnjih plaćenika u Ratu Ruža. Bolest je harala većim djelom sjeverne Europe te je svojim simptomima navela znanstvenike da kao uzročnika razmatraju Hanta virus. Jedini problem pri takvoj hipotezi je prijenos sa čovjeka na čovjeka što mu je bila glavna karakteristika dok to i nije slučaj kod Hante. Za neke druge drevne zaraze ne možemo niti pretpostaviti uzroke što misteriozne bolesti postavlja u sam vrh smrtnosti drevnih civilizacija. 

Pošto je strah osnovni motiv raznih teorija o Novom svjetskom poretku nije isključeno niti da će ovakve misteriozne bolesti biti razlog za uvođenje promjena u ustav, naravno, zbog naše sigurnosti. Korporacije su se previše ispremiješale sa zdravstvom i znanosti i upravo je to jedan od najvećih pokazatelja da su čak i kod čovjekovog zdravlja neke komponente iznad pomoći pri osiguravanju istog. Moja najveća želja je da se ovakve moderne "pošasti" ipak neće koristiti u još jednoj rak-rani ovog doba, ratu. 


Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts