subota, 19. kolovoza 2017.

Otkrivene metalne knjige u JORDANU

Ovi artefakti bi mogli biti najstariji otkriveni kršćanski zapis ikada, pojedini dijelovi stari su i preko 2.000 godina! Nažalost, država Izrael je cijelu kolekciju uspijela "oteti" iz ruku Jordanaca i sve čuvaju u sefu daleko od očiju javnosti zbog povjerljivosti sadržaja.

Grupa od 70. knjiga s 5-15 metalnih stranica je otkrivena između 2005. i 2007. godine u aridskoj dolini u sjevernom Jordanu. Pećina je ostala otvorena nakon poplave te su istraživači prvo otkrili brojne židovske simbole što ih je navelo na daljnju potragu.

Beduin koji ih je pronašao sadržaj je prodao izraelskom beduinu koji ih je prokrijumčario preko granice i tako je cijelokupno otkriće savršilo u izraelskim rukama.

Izraelski beduin pak tvrdi da je sve bilo u vlasništvu njegove obitelji već 100 godina što ne pije vodu jer su jordanski stručnjaci u kratko vrijeme već vidjeli knjige i protumačili njihov sadržaj. Ziad Al-Saad, direktor jordanskog ministarstva za starine tvrdi da se u njima nalazi sadržaj napisan neposredno nakon Kristovog raspinjanja što bi ih po važnosti diglo i iznad svitaka s Mrtvog mora.

David Elkington, znanstvenik drevne religiozne arheologije, tvrdi da bi ovo zapravo moglo biti i najvažnije otkriće kršćanstva ikada. Ukoliko probiju kod vjeruje da će sve biti puno jasnije jer je već uspio dekodirati dio koji govori o mesiji.

Philip Davies, profesor Starog zavjeta na Sheffieldskom sveučilištu, bio je posebno iznenađen otkrićem. On je uvidio da je ovo najstariji spomen Kristove grobnice i križa kao oznake u kršćanstvu. Njega je posebno zainteresiralo to što je iza grobnice zidina grada Jeruzalema što taj grad povezuje sa raspećem.

Uzevši sve u obzir ovo je možda najveće otkriće kršćanstva ikada i s pravom se pitamo zašto izraelska vlada ne dopušta pristup spisima i da li u svemu stoji neko sasvim novo otkriće koje će u potpunosti izmjeniti pogled na Bibliju?
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts