utorak, 6. rujna 2016.

STRAVIČNI EGZORCIZAM

Anneliese Michel je bila mlada djevojka koja je živjela sa svojom obitelji u Njemačkom. Anneliese Michel je odrasla u katoličkoj radničkoj obitelji. Bila je posve obična djevojka koja se preselila u veći grad kada je dobila stipendiju. Nedugo nakon što je krenula na fakultet, Anneliese se počela ponašati čudno, bolje rečeno ponašanje joj je nalikovalo onima koji su opsjednuti.
Potresena Anneliese potražila je medicinsku pomoć. Ona jeimala napadaje tipične za epilepsiju, a doktori su bili uvjereni da se radi o tome. No lijekovi koje je dobila nisu davali nikakvog rezultata. Anneliese je potražila savjet svećenika, koji je bio uvjeren da ju je opsjela zla sila.

Vrijeme je prolazilo, a napadaji nisu prošli, bilo je jasno kako se egzorcizam mora izvršiti. Anneliese je odobrila i egzorcizam je započeo na „dan vještica“. Trajalo je nekoliko mjeseci i naravno uzelo je danak na Anneliese i njenoj obitelji. Anneliese je često bila nasilna, često se ranjavala, napadala je članove obitelji, jela kukce, verbalno vrijeđala i uništavala religijske simbole.
Egzorcizam su izveli dva svećenika Arnold Renz i Franz Alt po nalogu biskupa Josefa Stangl. Pri kraju egzorcizma, koji je trajao više od deset mjeseci, Anneliese se protivila uzimanju hrane. 1. srpnja 1976. Anneliese je umrla od posljedica egzorcizma. Kada je umrla imala je sam o31 kilogram. Sud je zbog „nemarnog ubojstva zbog izostavljene medicinske pomoći, roditelje i dvojicu svećenika osudio na šest mjeseci zatvora, a kazna je uslovno izostavljena.


Egzorcizam je religijski ritual namijenjen istjerivanju „sotone“ ili zlih duhova iz opsjednute osobe, mjesta ili neke stvari. U davnim vremenima mnoge su kulture razvile taj ritual, a danas rimska katolička crkva još vjeruje u mogućnost takve opsjednutosti, te se njihovi svećenici obuavaju za izvršavanje egzorcizma.

Egzorcizam je proces koji između ostalog zahtijeva svetu vodu, spelove, molitve, mirisne vodice, relikte i krščanske simbole. Može se vršiti nad osobom, mjestom ili neživim objekotom i nije uvijek zathijevan. Ponekad je potrebno nešto poput krštenja djeteta ili blagoslivljanje kuće za njegovo porovođenje. U nekim slučajevima, neurološki, psihički ili slični poremećaji često se mogu krivo protumačiti kao opsjednutost.
Mnogo ljudi boji se opsjednutosti, no i sami egzorcisti mogu nanijeti veliku štetu čovjeku, pa čak ga dovesti i do njegove smrti. Opsjednutost kažu ima više uzroka: od same božanske kazne, prokletstva, zbog grijega do prisustvovanju različitim seansama koje vode osobe koje se bave okultnim, crnom magijom i slično.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts