utorak, 6. rujna 2016.

JAMA S BLAGOM NA OAK ISLANDU

Kroz povijest, nikad se nismo previše bavili pričama o zakopanom blagu, tajnim uputama i zamkama. No, jedna od najdugotrajnijih misterija vezanih za blago dolazi s malenoga otočića blizu obale Nove Škotske u istočnoj Kanadi.

Oak Island je dom takozvanoj „Jami s blagom”, nevjerojatno dubokoj jami s nevjerojatno razrađenom konstrukcijom, otkrivenoj 1795. godine.

Dva stoljeća iskapanja još nisu otkrila nikakvo blago, no ono što je otkriveno je zaista fascinantno. Ispod površine jame su naslage drvenih platformi, a još dublje i mehanizmi navodnjavanja i odvodnjavanja, formirani od podzemnih kanala koji vode do vode.

Prvi put kad je netko pokušao kopati dovoljno duboko, cijela je jama odmah potopljena i, u skladu s mehanizmom, voda će nadirati jednakom brzinom kojom ju izbacujete. Na dubini od 30 metara pronađen je ugraviran, kodiran kamen na kojem je pisalo: „Pet metara niže, dva milijuna funti”.

U potrazi za bilo čim što otok sakriva, jama s blagom privukla je pažnju stotine istraživačkih grupa, poput predsjednika Roosvelta koji kao mladić proveo ljeto tražeći blago. Zaista je to jedna povijesna zagonetka jer nemamo nikakav podatak niti naznaku tko je tu jamu iskopao, i moramo se upitati hoćemo li ikada saznati.

Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts