nedjelja, 4. ožujka 2018.

EVP - Electronic Voice Phenomenon

Photo: pixabay.com

Taj je fenomen recodiranje očitih nadnaravnih glasova, od kojih su neki zvučni, na magnetskoj vrpci. Neki glasovi tvrde da su duhovi mrtvih. Druge teorije su da glasovi dolaze od vanzemaljaca, dojmova iz akashskih zapisa ili nepoznatog fenomena podsvjesnog uma. Ipak drugi psihološki istraživači vjeruju da su zvukovi presreli radio-prijenosi ili statičke ili iskrivljene mehaničke buke.

Elektronički glasovi nazivaju se i "Raudive glasovi" nazvani po latvijskom psihologu Konstantinu Raudiveu, vodećem istraživaču fenomenu tijekom 1960-ih i 1970-ih. Raudive je inspiriran eksperimentiranjem Fredricha Jurgensona, švedskog opernog pjevača, slikara i producenta filma. Godine 1959. Jurgensonova traka snimila je pjesme ptica u švedskom krajoliku pokraj svoje vile. Prilikom reprodukcije vrpce čuo je muški glas koji govori o "noćnim pjesmama" u norveškom. U početku, Jurgenson je smatrao da je pokupio radio emisiju, a onda je pomislio da je čudno što takva nesreća treba raspravljati o pjesmama ptica. Napravio je više udaraca. Za vrijeme snimanja nije čuo nikakve glasove, ali na reprodukcijskim leđima čuo je mnoge glasove koji mu izgleda kao da imaju osobne podatke, plus upute kako snimiti više glasova.

Nakon eksperimentiranja s glasovima nekoliko godina Jurgenson objavio je u Švedskoj 1964. knjigu Voices From the Universe i snimku. Jurgenson i Raudive susreli su se 1965. godine.

Raudive je zabilježio preko 100.000 glasačkih fraza. Glasovi govore na različitim jezicima, oni se razlikuju po jasnoći od toga da se vrlo zvučni da zvuče kao loše dugo udaljene telefonske veze, dok se drugi čini da se isporučuju u kodu, ponekad se čuje samo jedan ili dva glasova, dok se u drugim slučajevima mnoštvo glasova može se čuti. Glasovi se mogu identificirati kao muškarci, žene i djeca. Raudiveovo istraživanje objavljeno je na njemačkom jeziku "The Inaudible Made Audible", koji je 1971. preveden na engleski kao "Breakthrough".

Taj fenomen istražuju mnogi psihički istraživači širom svijeta i izazvali su mnogo kontroverzi. Dok neki istraživači slažu da su glasovi paranormalni drugi ih pripisuju prirodnim zvukovima kao što je netko trljanje slučaja rekordera, ili bijelih zvukova na vrpci.

Između godina 1970. i 1972. godine, Društvo za psihološka istraživanja u Londonu naručilo je D. J. Ellisu istražiti taj fenomen. Ellis je zaključio da su glasovi najvjerojatnije prirodni fenomen. Pokazao je da je tumačenje zvukova vrlo subjektivno i osjetljivo na maštu.

Raudive, koji je umro 2. rujna 1974., nije izrazio posebno mišljenje. U trenutku njegove smrti, proučavao je papir koji je naizgled počeo izgovarati smislene rečenice na njemačkom jeziku, koje su bile slične Raudiveovim glasovima.

Mnogi pojedinci i skupine provode nastavak istraživanja elektroničkog glasa. Sarah Estep je 1982. godine utemeljila American Association-Electronic Voice Phenomena, koja ima više od dvjesto članova u trideset i četiri države u SAD-u i jedanaest inozemnih zemalja. Ta se udruga zove "metafizička organizacija zainteresirana za duhovno sudjelovanje, kao i sve prave dokaze o preživljavanju nakon smrti" i usredotočuje se na "objektivni kontakt s onima u drugim dimenzijama preko magnetofona, televizora i računala". A.G.H.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts