subota, 28. listopada 2017.

Satelit Crni Vitez



Naš je planet imao mnogo prisutnih prirodnih satelita prije nego što je imao sposobnost podupiranja života. To se nije promijenilo sve do 1957. godine kada je Sovjetski Savez lansirao Sputnik i naša planeta je počela popunnjava s umjetnim satelitima koji su korišteni za mnoge namjene, posebno u oblasti telekomunikacija. Danas ima mnogo satelita na nebu, najviše beskorisnih, prostor u kome se gomila svemirsko smeće postaje pravi problem za čovječanstvo.

Ali postoji uvjerenje da Sputnik nije bio prvi umjetni satelit u orbiti oko Zemlje. Neki kažu da je satelit, zvan Crni vitez, već tisućama godina bio u orbiti. Ime crni vitez potječe iz srednjovjekovnog razdoblja, kada su Crni vitezovi bili oni koji djeluju bez pomoći nekog drugog i nisu bili u nikakvom savezu s bilo kim. Sigurno nije poznato da ime dolazi od tada i tko ga je prvi koristio. Ali istina je da mnogi zagovornici ove tajanstvene teorije.


1899 genije Nikola Tesla, sagradio je u svom laboratoriju u Colorado Springsu prvi širokopojasni prijemnik / odašiljač radio valova. Mjesecima je istraživao orbitirajući signale. Tesla je otkrio da ima previše lijep i povremeni signal u električnom buku zrake koji bi mogao biti prirodan. Tesla je bio uvjeren da je to pokušaj vanzemaljske rase uspostaviti komunikaciju i prvotno je mislio da je signal nastao na Marsu. Ali nakon nekoliko mjeseci pretraživanja, shvatio je da to nije moguće. Signal nije dolazio s Marsa, ali njegov dom morao je biti negdje na Zemljinoj orbiti.

Godinama kasnije, još jedan veliki genije i izumitelj radija Guglielmo Marconi, također je otkrio prijam čudnog signala iz svemira, previše redovan biti samo buka, ovaj signal je trajao nekoliko dana, a onda potpuno nestao. Radio amateri stalno pokušavaju ponovno otkriti te radio signale, ali bezuspješno.



U veljači 1953., na vrhuncu hladnog rata, sve su oči pretvorene u nebo kako bi vidjeli koje su zemlje prvi put stigle u prostor. Skupina astronoma koji rade za Ministarstvo obrane SAD otkriva čudan objekt koji kruži oko Zemlje i alarmira javnost, misleći da su Rusi pobijedili u svemirskoj trci i da je SAD je sada ranjiva.

Zgrada se zove Black Knight (Black Knight) i kodirana je prema različitim izvješćima vladinih agencija. Istraga je vodio profesor astrofizike na Sveučilištu u Novom Meksiku, dr Lincoln La Paz, poznati izumitelj sada patuljaste planete Pluton, klidu Tombaugh. "Službeni" rezultati istraživanja zaključili su da je objekt bio mali asteroid zarobljen u orbiti na način malog prirodnog satelita. Problem s ovim objašnjenjem je da je vjerojatnost asteroida zarobljavanja u orbiti minimalna. Pojedinosti istrage nikada nisu otkrivene.

U veljači 1960. godine, astronomi diljem svijeta su pratili putanju Sputnika, koji je već bio u orbiti, odjednom je otkriven objekt koji je pravio sjenu u odnosu na Sputnik. Objekt je imao dvije karakteristike koje su danas je posebno zanimljive, prvo činilo se da objekt ima polarnu orbitu, a ne prate liniju Ekvatora a do tada ni SAD ni sovjetski sateliti nisu mogli kretati na taj način, a drugo, objekt je bio tako Colossal da je nemoguće ga pokrenuti s rakete zemlje su imali u to vrijeme.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts