ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Brod duh - Mary Celeste

Mary Celeste izgrađena je u Novoj Skotii 1860. Njeno originalno ime bilo je Amazon. Bila je duga oko 30m te je mogla prevoziti robu u težini od 280 tona. U sljedećih 10 godina sudjelovala je u nekoliko pomorskih nesreća te promijenila mnoge vlasnike. Naposljetku se pojavila na dražbi u New Yorku gdje je kupljena za $3000. Nakon mnogih popravaka katalogizirana je u Američkom registru pod imenom Mary Celeste.

Jedan od kapetana Mary Celeste bio je i Benjamin Briggs 37, kapetan koji je do tad posjedovao tri broda. 7. rujna 1872. krenuo je iz New Yorka sa svojom suprugom, dvogodišnjom kćeri i posadom od sedmero ljudi na put prema Genevi u Italiji. Prevozili su 1700 bačvi američke sirovine za alkoholna pića. Od toga dana kapetan, njegova obitelj i posada nisu više viđeni. Brod je pronađen kako pluta u vodama oko Gibraltara. Na brodu nije bilo znakova borbe, a svi su dokumenti osim kapetanovog dnevnika nestali. Zadnji zapis u dnevniku pokazuje da je Benjamin doplovio do otoka Sveta Marija u Azorima 25.9. te godine.




U proljeće 1873, na obali Španjolske pronađena su dva čamca za spašavanje. U jednom je bilo mrtvo tjelo te američka zastava a u drugom 5 mrtvih tijela. Smatra se da je to bila posada s broda Mary Celeste. No tijela nikada zapravo nisu bila identificirana.







Mery Celeste kasnije je poslužila kao inspiracija za neke filmove, kao npr. The Mystery of the Marie Celeste redatelja Bele Lugosia snimljenog još 1935

Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts